7x Gemotiveerd aan je scriptie werken

Ben je de scriptie continu aan het uitstellen? Heb je echt geen zin meer om eraan te werken? Lees dan onderstaand artikel met zeven verschillende tips om weer lekker gemotiveerd aan je scriptie te kunnen werken.

People say motivation doesn’t last, well… neither does bathing, that’s why we recommend it daily

– Zig Ziglar

 

1. Een fijne omgeving

Zorg dat je op een leuke werkplek aan het werken bent. Een fijne omgeving zorgt voor inspiratie en laat je fijn voelen. Om te ontdekken welke omgeving fijn voor jou is, kun je verschillende werkplekken uitproberen. Veel licht, ruimte, stilte of geroezemoes kunnen bijvoorbeeld voor jou werken. Iedere ruimte ademt een eigen sfeer uit. Kom erachter welke sfeer het beste bij jou past.

Als je weet hoe jouw ideale werkplek eruit ziet. Kun je er eventueel voor zorgen dat je drie van dit soort plekken vindt. Zo kun je afwisselen tussen een paar verschillende werkplekken. Een omgeving gaat dan niet vervelen en blijft inspireren.

 

2. Hele kleine taakjes

Verzin iedere dag een aantal makkelijke en kleine taakjes. Taakjes die maximaal 5 minuten duren. Je kunt beginnen met deze taken. Als je deze voltooid hebt krijg je een fijn gevoel! Je kunt weer iets afstrepen van de lijst en je bent vooruit gegaan. Ook als je tussendoor even vastloopt kun je terugvallen op de kleine taakjes. Ze geven je afwisseling en voldoening.

 

3. Heb vertrouwen

Heb vertrouwen dat het allemaal goed komt. Het komt goed, betere tijden komen eraan! Een gevoel van vertrouwen in jezelf en je scriptie zorgen ervoor dat je met een goed gevoel aan je scriptie kunt werken. Met vertrouwen bereik je jouw einddoel. Het luisteren naar bekrachtigende zinnen (affirmaties) kan je ook vertrouwen geven. Luister deze video voor mooie affirmaties over het maken van je scriptie.

 

4. Start met 30 minuten

Het kan zijn dat je al een aantal weken niet meer aan je scriptie hebt gewerkt, omdat je maar blijft uitstellen. Je hebt problemen om weer te starten. Je kijkt als een berg op tegen het werk. Je maakt het werk in gedachten ook vaak groter en moeilijker. Om dit te tackelen kun je met jezelf afspreken dat je slechts 30 minuten per dag aan je scriptie gaat werken. Dit is zo kort dat je je er vaak toch toe kan zetten en dat je in die 30 minuten ook nog iets gedaan krijgt.

Probeer dit een week lang vol te houden en bepaal de week erna of je de tijd gelijk houdt of wellicht met een half uur per dag kan verlengen. Door dit dagelijks vast te houden is de drempel laag, maar kom je wel weer in de routine van het werken aan je scriptie.

 

5. Regelmatig pauze

Neem tijdens een scriptiedag regelmatig pauzes. Een pauze zorgt ervoor dat je de batterij weer oplaadt. Als je geen pauzes neemt loopt je batterij helemaal leeg en kost het veel meer tijd om de batterij weer op te laden. Regelmatig kleine pauzes houden, zorgt ervoor dat je continu met een volle batterij aan het werk bent. Neem bijvoorbeeld ieder uur tien minuten pauze. Of werk met de Pomodoro-techniek (25 minuten werken 5 minuten pauze).

Als je echt lekker in de flow zit kun je wel even doorwerken, maar probeer maximaal twee uur achter elkaar te werken. Ga dan even van je plek om te bewegen en ga lekker buiten een frisse neus te halen. Zorg naast korte pauzes ook voor hele dagen pauze. Echt even helemaal afschakelen geeft je weer nieuwe energie en inzichten om weer productief en gemotiveerd te kunnen werken.

 

6. Gezelschap

Om er niet alleen voor te staan kun je voor gezelschap zorgen. Zoals mede-studenten die ook met hun scriptie of een groot project bezig zijn. Mensen zijn kuddedieren en het motiveert als je ziet dat anderen ook aan het werk zijn. Waak er wel voor dat je niet te vaak of te lange pauzes neemt met je gezelschap. Dat is namelijk een grote valkuil bij het samen studeren. Wellicht is het goed om ‘s ochtends af te spreken hoe laat en hoe lang jullie die dag pauze gaan houden.

Online zijn er ook buddies te vinden. In een online community kun je elkaar motiveren, inspireren en aanmoedigen. Dan hoef je niet fysiek bij elkaar te zijn, maar check je op de momenten dat je het nodig hebt even in. De FB groep van Frisse Colleges is een goede start.

 

7. Fantaseer over jouw ideale scriptietijd

Hoe ziet jouw ideale scriptiedag eruit? Hoe ziet jouw voltooide scriptie eruit? Fantaseer over deze zaken. Door te dagdromen of je in te beelden hoe jouw optimale dag eruit ziet voel je je meteen een stuk fijner en ga je (onbewust) ook zorgen dat jouw dag meer op je ideale dag gaat lijken. Ook een helder toekomstbeeld van jouw voltooide scriptie zorgt ervoor dat je meer die kant op gaat werken. Het fantaseren over de toekomst is een krachtig middel om daar uit te komen en om je op dit moment inspiratie en motivatie te geven.

 

Mariken de Kok, MSc

Coach en oprichter van Frisse Colleges.

Over de auteur: Mariken de Kok, MSc is coach en oprichter van Frisse Colleges. Frisse Colleges helpt studenten bij het succesvol afronden van hun scriptie en het beste uit zichzelf halen. Naast scriptiecoach is ze ook afstudeerdocent aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ze staat vooral bekend om haar positieve kijk op het leven! Ze heeft twee Masterstudies (communicatiewetenschap en bedrijfskunde) aan de Radboud Universiteit Nijmegen behaald. Tijdens het schrijven van haar beide Masterscripties had Mariken geregeld last van een writer’s block en perfectionisme. Ze durfde geen woord op papier te zetten, omdat ieder woord niet goed genoeg leek te zijn. Tegenwoordig schrijft ze moeiteloos! Hoe pakt ze het nu aan? Daarover vertelt Mariken maandelijks hier op de website van Stip Studenten.