Verslag 2e Nationale Studiekeuze Dag
14/02/2015

Op 14 februari 2015 heeft Studentenplatform Nederland Stip haar tweede studiekeuze beurs mogen organiseren in hartje Utrecht. Met ruim 120 vrijwilligers en ongeveer 500 scholieren hebben wij een geslaagde beurs mogen neerzetten.

STIP heeft een uniek concept wat betreft de studiekeuze beurs. De beurs wordt georganiseerd door en voor (toekomstige) studenten. Tijdens de beurs worden (momenteel) 25 meest gekozen studies vertegenwoordigd door studenten die ieder studeren aan één van de studies. Elke studie heeft haar eigen stand en achter elke stand staan ongeveer 3 tot 8 studenten. Uitgangspunt is dat elke student van een studie studeert in een andere regio.

“De studie geneeskunde wordt in Nederland op 6 verschillende universiteiten gegeven. Een scholier die geïnteresseerd is in een geneeskunde studie kan bij de desbetreffende stand informatie krijgen over 6 verschillende universiteiten die ieder de studie geneeskunde bieden. Zo kan een scholier zoveel mogelijk onafhankelijk en breed zijn informatie krijgen.

Ander uitgangspunt is dat wij geen nationale universiteiten en hogescholen uitnodigen op de beurs. Dit omdat wij vinden dat zij voornamelijk een marketingconcept hanteren om zoveel mogelijk studenten aan te trekken en dit niet past in ons concept.

Onze beurs is dan ook geen alternatief op bijvoorbeeld de open dagen, maar meer een aanvulling. Voor scholieren die totaal geen idee hebben wij zij willen studeren is deze beurs daarom een goede oplossing.

Over de 2e studiekeuze beurs

Op zaterdag 14 februari 2015 hebben wij onze 2e studiekeuze beurs mogen organiseren in Utrecht. De beurs vond plaats van 11:00 tot 15:00 uur. De beurs was voor ons zeer geslaagd.

Ruim 120 vrijwilligers die hun studie vertegenwoordigden en scholieren begeleiding boden bij het maken van een juiste studiekeuze.

Er kwam uit verschillende steden uit het land ruim 500 scholieren op de beurs af. Om 11:00 uur ’s ochtend stonden de deuren open waarna een kwartier later de opening werd gedaan door mij en Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis.

Na de opening begonnen ook de workshops. Wij hebben in totaal 4 workshops laten geven;

  1. Ellen Scheppens; LSVb, Studiefinanciering
  2. Mohammed Mohandis; PvdA, Studiesucces
  3. Annemieke Offerman; Intermijn.nl, Studiekeuze
  4. Melvin Pij Tjoe; Young Global People, Carrière

Ieder workshop nam ongeveer 45 minuten in beslag. Dit gaf ons de scholier de mogelijkheid om én voorlichting te krijgen over een studie én zich te laten informeren over diverse onderwerpen met de workshops.

Dit allemaal ging tot ongeveer 14:30 uur door waarna de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen een bezoek bracht aan de beurs op ons uitnodiging. Na zijn slotwoord deed hij de loting en deelde 3 prijzen uit aan onder andere bezoekers en vrijwilligers die uit de loting kwamen.

Om 15:00 uur werd er afgesloten en afgebouwd door de vrijwilligers.

Wij kijken terug met een geslaagd gevoel naar deze dag. Op naar meer!