Moeiteloos teksten schrijven

Bij het maken van je scriptie komt er veel schrijfwerk aan te pas. Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om je gedachten op papier te krijgen. Hoe verwoord je op een goede manier jouw gedachten en ideeën in een verslag? Vaak hebben studenten geen moeite om zaken mondeling te verwoorden, echter bij de vertaling naar een document stokt de logica en de inspiratie. In deze blog vind je een aantal tips die je kunnen helpen om moeiteloos te schrijven; om op een fijne manier je gedachten snel op papier te krijgen!

Met onderstaande tips produceer je ruwe teksten die voor 80% gereed zijn. Je creëert ruwe tekst die je daarna gaat aanpassen. Een tekst is nooit in één keer goed. Er moet altijd aan worden geschaafd, geschuurd en gepolijst. Zodra de ruwe tekst staat mag je de ruwe diamant gaan polijsten! Je gaat dan aan de slag met: de structuur, schrapt zinnen, woorden en alinea’s die niets toevoegen en controleert de spelling. In een volgende blog zal ik dieper ingaan op het polijsten en reviseren van je scriptie.

 

1. Voer een gesprek

Het voeren van een gesprek is voor de meeste studenten geen probleem. Vertellen over je scriptie is meestal leuk! Om moeiteloos te schrijven kun je je inbeelden dat je een gesprek voert met een persoon die aan de andere kant van je computer zit. Laat je gedachten gaan en laat je vingers de woorden van het gesprek typen. Alles wat je aan deze persoon wil vertellen schrijf je op. Het gesprek met deze ingebeelde persoon gaat meestal ook gepaard met vragen vanuit diegene. Welke vragen stelt deze persoon? Geef daar antwoord op in je stuk tekst. Dit leidt tot verdere verduidelijkingen van de tekst. Oordeel niet over wat je aan het typen bent. De revisie van de tekst komt later. Nu ben je teksten aan het produceren.

 

2. Eerste alinea

Vaak is het beginnen met schrijven lastig. Je moet altijd even opgang komen. Om dit aan te wakkeren is het goed om te beginnen met te schrijven over wat er in je opkomt. Dus beginnen met het opschrijven van de gedachten die op dat moment in je hoofd zitten. Dit kunnen gedachten zijn die niet direct in je scriptie thuis horen, maar door ze toch op te schrijven zorg je ervoor dat je hersenen overschakelen naar de ‘schrijfmodus’. Deze eerste alinea is dan meestal niet veel soeps en zal niet nuttig zijn voor je scriptie. Maar deze verwijder je gewoon op het einde. Het is meer een schijfoefening. Het ordent ook je gedachten.

Een eerste alinea kan er zo bijvoorbeeld uitzien:

Ik zit weer achter mijn laptop om aan mijn scriptie te werken. Ik wil vandaag iets meer gaan schrijven over het theoretische kader. Ik weet nog niet precies wat er in een theoretisch kader hoort te staan. Maar ik ga gewoon beginnen met alles wat ik wel weet. Ik heb namelijk twee theorieën gevonden die heel toepasselijk zijn voor mijn onderzoek. Ik zal als eerste de ene theorie gaan beschrijven….. 

Het spreekwoord “ieder begin is moeilijk” gaat voor met deze methode niet op. Het is gewoon een eind weg schrijven. Ben niet bang om maar wat te typen. Het kan altijd weg!

 

3. Oefen journalling

Oefenen met schrijven kun je ook doen door over een heel ander onderwerp dan je scriptie te schrijven. Je wilt namelijk oefenen dat je gemakkelijk je gedachten naar je vingers (die de tekst typen) kan sturen. Dit kun je oefenen door te schrijven over je persoonlijke leven. Dit heet journalling of dagboeken. Iedere dag schrijf je een kort stukje tekst over wat er in je hoofd omgaat. Het maakt je vertrouwd met het moeiteloos schrijven en (bonus:) geeft je ook veel inzichten over jezelf.

 

4. Ontspannen

Schrijven is een creatief proces. Om creatief bezig te kunnen zijn is het belangrijk om ontspannen te zijn. Heel gestrest of gespannen een schilderij maken levert meestal niks moois op. Vooral door jezelf te ontspannen en te vertrouwen dat het goed komt gaat het schrijven moeiteloos.

Hoe laat jij jezelf ontspannen? Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf de volgende gedachten herhalen: “Ik voel me goed als ik schrijf. Ik voel me fijn. Ik ben ontspannen.” Ook een paar keer diep in en uit ademen zorgt voor ontspanning. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen tijdens het schrijven en te laten ontstaan wat er op dat moment wil ontstaan. Laat de woorden ontspannen door je heen komen.

Veel succes en plezier met moeiteloos schrijven!

 

Mariken de Kok, MSc

Coach en oprichter van Frisse Colleges.

Over de auteur: Mariken de Kok, MSc is coach en oprichter van Frisse Colleges. Frisse Colleges helpt studenten bij het succesvol afronden van hun scriptie en het beste uit zichzelf halen. Naast scriptiecoach is ze ook afstudeerdocent aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ze staat vooral bekend om haar positieve kijk op het leven! Ze heeft twee Masterstudies (communicatiewetenschap en bedrijfskunde) aan de Radboud Universiteit Nijmegen behaald. Tijdens het schrijven van haar beide Masterscripties had Mariken geregeld last van een writer’s block en perfectionisme. Ze durfde geen woord op papier te zetten, omdat ieder woord niet goed genoeg leek te zijn. Tegenwoordig schrijft ze moeiteloos! Hoe pakt ze het nu aan? Daarover vertelt Mariken maandelijks hier op de website van Stip Studenten.