Workshop Sustainable Development Goals met VN jongerenvertegen-woordiger Hajar Yagkoubi

24 februari 2019

 

Op zondag 24 februari organiseerde Stip studenten uit regio Amsterdam voor de middelbare scholieren een Sustainable Development Goals workshop. Tijdens deze workshop heeft Hajar Yagkoubi, de VN jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid, een gastles gegeven over belangrijke thema’s als gelijkheid, klimaatverandering, vrede en veiligheid en internationale samenwerking. Tevens heeft zij het gehad over haar taken als jongerenvertegenwoordiger en hoe zij zichzelf hard maakt voor een inclusieve toekomst op nationaal en internationaal niveau. Na de gastles gingen de meiden actief aan de slag gaan in groepjes door een van de 17 Sustainable Development Goals te kiezen die zij belangrijk vinden en er een challenge voor te bedenken. Deze challenge kan uitgevoerd worden binnen het gezin, vriendengroep, buurt of school. Hierbij kan je denken aan een vegan-challenge met het gezin voor een week of bijvoorbeeld een kwartaal lang met vrienden alleen kleding te kopen van de kringloop/tweedehands winkels. De meiden gingen hun challenge ook pitchen en uitleggen waarom ze een specifieke doel belangrijk vinden. Nadat de meiden hun challenge gepresenteerd hadden, gingen zij na een korte pauze de spirituele kanten behandelen van de thema’s die Hajar had geïntroduceerd. Zeynep Efil ging met als hoofdonderwerp vooral in op de thema’s ‘duurzaamheid’ en ‘actief burgerschap’. Dit, zodat de meiden het ‘maatschappelijke’ aan het ‘spirituele’ kunnen koppelen/relateren en beter kunnen begrijpen waarom het zo belangrijk en van belang is om actief te participeren in de samenleving op zowel ‘maatschappelijk’ en ‘spiritueel’ niveau.

De komende periode gaan deze scholieren en studenten pro-actief aan de slag met de volgende challenges (die ze zelf hebben bedacht), enkele voorbeelden:

  • Doel 3: Gezondheid en Welzijn —>  een week lang 1 uur voor het slapen gaan de telefoon wegleggen in de kast voor een betere nachtrust.
  • Doel 9: Innovatie en Duurzame Infrastructuur —> 1 week lang geen auto of OV, maar lopend/fietsend van A naar B.
  • Doel 12: Duurzame Consumptie en Productie —> 11 t/m 17 maart meedoen met de Nationale Week Zonder Vlees. + Proberen zoveel mogelijk plastic verpakkingen en kant en klare maaltijden te vermijden.