Wat zijn de meest voorkomende scriptie-problemen waar studenten tegenaan lopen?

Over het algemeen zijn er een aantal problemen waar veel studenten tegenaan lopen tijdens het schrijven van hun scriptie. In dit artikel worden de drie meest voorkomende uitgelegd.

 

1. Uitstelgedrag

Uitstelgedrag staat met stip op nummer één. Uitstelgedrag zorgt ervoor dat je weinig of helemaal niet aan je scriptie werkt. Het uitstelgedrag kan verschillende oorzaken hebben. Doorgaans ligt er een vorm van onzekerheid aan ten grondslag. Onzekerheid over of je het wel goed doet. Of onzekerheid omdat je nog nooit eerder een scriptie hebt geschreven.

De omvang van een scriptie en het ontbreken van een deadline werkt uitstelgedrag in de hand. Het is een groot project dat je ook morgen of overmorgen kan doen. Door deze gedachten schieten de dagen voorbij en kom je weinig vooruit.

Geen overzicht over het geheel hebben kan ook voor uitstelgedrag zorgen. Je weet namelijk niet waar je het beste als eerste aan kunt beginnen en je stelt het dan maar liever helemaal uit.

Bekijk deze video met tips om uitstelgedrag te voorkomen!

 

2. Het (literatuur)onderzoek afbakenen

Veel studenten hebben moeite om het onderzoek en daarmee de scriptie af te bakenen. Door het onderzoek niet goed af te bakenen blijf je te breed. Je betrekt heel veel bijzaken bij je onderzoek en je komt niet tot de kern van het probleem. Ook kun je de rode draad van het verhaal niet vasthouden en wordt het een chaotisch geheel.

Het literatuuronderzoek is een onderdeel van je onderzoek en zorgt ook vaak voor eindeloze google-en opzoeksessies. Artikel na artikel wordt gelezen zonder concreet resultaat. Deze chaotische en doelloze acties leiden vaak tot veel frustratie.

 

3. Interviews coderen

Het houden van interviews is meestal een leuke bezigheid. Echter het naderhand coderen en verwerken van de interviews is een ander verhaal. Regelmatig is het onduidelijk wat er gecodeerd dient te worden en welke tekstdelen belangrijk zijn. Ook de manier waarop je gaat coderen kan voor problemen zorgen. Vooral het gebruik van een software-pakket zorgt aan het begin van het coderen voor tegenslagen.

Wanneer alle tekstdelen gecodeerd zijn is het de vraag wat je hier nu mee kunt. Welke verbanden kun en/of moet je leggen? De grote hoeveelheid data die interviews opleveren zorgen ervoor dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Bekijk deze video met tips over het coderen van interviews!

Dit waren de drie meest voorkomende problemen die studenten tegenkomen bij het schrijven van hun scriptie. Welke problemen ben jij al tegengekomen? Laat het weten in de comments.

 

 

Mariken de Kok, MSc

Coach en oprichter van Frisse Colleges.

Over de auteur: Mariken de Kok, MSc is coach en oprichter van Frisse Colleges. Frisse Colleges helpt studenten bij het succesvol afronden van hun scriptie en het beste uit zichzelf halen. Naast scriptiecoach is ze ook afstudeerdocent aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ze staat vooral bekend om haar positieve kijk op het leven! Ze heeft twee Masterstudies (communicatiewetenschap en bedrijfskunde) aan de Radboud Universiteit Nijmegen behaald. Tijdens het schrijven van haar beide Masterscripties had Mariken geregeld last van een writer’s block en perfectionisme. Ze durfde geen woord op papier te zetten, omdat ieder woord niet goed genoeg leek te zijn. Tegenwoordig schrijft ze moeiteloos! Hoe pakt ze het nu aan? Daarover vertelt Mariken maandelijks hier op de website van Stip Studenten.