Op woensdag 18 mei mochten wij voor onze leerlingbegeleiders een workshop organiseren waarbij zij de diepte in zouden gaan van de psychologie van een adolescent.

Onderwijswetenschapper Dr. Mariëlle Theunissen gaf ons een leerzame en interactieve workshop over hoe de adolescentenbrein werkt en hoe begeleiders hun leerlingen kunnen motiveren.
Na afloop hadden we belangrijke handvaten gekregen en vonden we het fijn om onze vragen en ervaringen met elkaar te delen.

Wij bedanken alle leerlingbegeleiders voor hun inzet en complimenteren hun motivatie tot zelfontplooiing.

Lees hieronder de terugkoppeling van Ranagül, die ook bij de workshop aanwezig was.

 

Hi! Een paar weken terug had ik de workshop over Adolescentiepsychologie gevolgd van Mariëlle Theunissen. Ik heb dit jaar veel ervaring opgedaan als junior begeleider en hiervoor ben ik 3 jaar lang bijlesdocent geweest. Ondanks mijn ervaringen heb ik erg veel geleerd van deze workshop.

Voorheen had ik nooit stilgestaan over hoe ik mijn leerlingen meer kon motiveren. Dankzij deze workshop heb ik geleerd dat er verschillende soorten motivatie bestaan. Intrinsieke en extrinsieke motivatie. Wat mij het meest bijbleef is hoe ik extrinsieke motivatie in mijn lessen kan toepassen. Complimenten geven, trakteren en spelletjes beloven zijn hier simpele voorbeelden van.

Ik kwam met de vraag: “Hoe kunnen we de relatie tussen docent en leerling zo verbeteren, dat de leerlingen altijd vragen durven te stellen.” Na de tips die ik kreeg van Mariëlle stellen mijn leerlingen vaker vragen en zijn ze ook nog eens veel comfortabeler. Iets wat ik ook meeneem is dat je nooit de vraag moet stellen: “Zijn er nog vragen?”. Vanaf nu formuleer ik de vraag als volgt: “Welke vragen hebben jullie nog?”

De interactieve delen van deze workshop vond ik het leukst en het meest leerzaam. Ik had de kans gekregen om te discussiëren en vragen te stellen aan andere begeleiders en natuurlijk de onderwijskundige Mariëlle Theunissen. Dankzij deze workshop heb ik nog veel meer tips & tricks meegekregen in mijn koffer en heb ik mijn netwerk kunnen uitbreiden. Een aanrader dus!

– Ranagül Kocaer, Stip leerlingenbegeleider regio Rotterdam