Komende tijd zal er iedere maand een artikel over het schrijven van de scriptie verschijnen op de website van Stip Studenten. Deze artikelen geven je allerlei tips om succesvol af te studeren en je scriptie met plezier te schrijven.

Dit eerste artikel begint met het kiezen van een onderwerp voor je scriptie. Waar komt een onderwerp vandaan? Waar moet een onderwerp aan voldoen? Dat zijn allerlei vragen die bij jou kunnen spelen. Hieronder volgen de belangrijkste tips bij het kiezen van je scriptie onderwerp.

 

Interesse

Het belangrijkste onderdeel bij het kiezen van een onderwerp is jouw interesse. Zorg ervoor dat je een onderwerp kiest dat je interessant vindt en waar je meer over wilt weten. Je bent maanden met je scriptie bezig en als je het een leuk onderwerp vindt dan wordt het werken eraan een stuk gemakkelijker. Hoe weet je nu waar je interesses liggen? Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de studievakken die je interessant vindt. Of naar de boeken, artikelen en onderzoeken die je hebt gelezen. Of heb je leuke hobby’s of bijbanen die aansluiten bij je studie? Luister ook naar je gevoel of iets je aanspreekt of niet.

 

Carrierepad

Een andere methode om een onderwerp voor je scriptie te kiezen is om rekening te houden met je beoogde carrierepad. Weet je al in welke bedrijf of welke branche je wilt werken als je afgestudeerd bent? Dan is het logisch om hier een passend onderwerp bij te kiezen.

 

Relevantie voor de opleiding

Houd bij het kiezen van een onderwerp rekening met de relevantie voor je studie. Het onderwerp moet iets te maken hebben met je studie. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens vakken zijn altijd relevant. Mocht je twijfelen overleg dan met een docent van je opleiding.

 

Keuze van docent

Sommige studenten hebben een sterke voorkeur voor een bepaalde docent als scriptiebegeleider. Mocht dit zo zijn, dan kun je een onderwerp kiezen dat past bij de expertise van deze docent. De kans is dan groot dat je bij deze docent wordt ingedeeld. Ook kun je van te voren al even contact opnemen met de docent om je onderwerp en voorkeur voor begeleiding door te geven. Een fijne relatie met je scriptiebegeleider is erg belangrijk. Je gaat komende maanden namelijk intensief samenwerken met elkaar.

 

Literatuur

Bij het kiezen van een onderwerp is het verstandig om rekening te houden met de hoeveelheid bestaande literatuur. Wanneer een onderwerp nog vrij nieuw is zal er weinig literatuur beschikbaar zijn. Dit kan een obstakel vormen bij het schrijven van je theoretische kader. Check altijd even of er voldoende literatuur over een onderwerp te vinden is. Mocht je toch graag dit nieuwe onderwerp kiezen dan kan dat natuurlijk wel. Je zal een echte pionier zijn. Overleg met een docent is dan ook verstandig.

 

Scripties opzoeken

Wil je inspiratie opdoen over een bepaald onderwerp? Dan kun je reeds geschreven scripties opzoeken. Hier vind je een overzicht van alle scriptie kennisbanken. Zo kun je bekijken wat er al geschreven is over een bepaald onderwerp. Ook de aanbevelingen voor vervolgonderzoek brengen je op ideeën voor jouw scriptie onderwerp.

 

Dit waren de tips die je kunt gebruiken bij het schrijven van je scriptie. Heel veel succes met het kiezen. Mocht je heel erg twijfelen over een onderwerp onthoud dan: over (bijna) ieder onderwerp kun je een goede scriptie schrijven. Dus de het maken van de keuze is belangrijker dan het onderwerp zelf.

 

 

Mariken de Kok, MSc

Coach en oprichter van Frisse Colleges.

Over de auteur: Mariken de Kok, MSc is coach en oprichter van Frisse Colleges. Frisse Colleges helpt studenten bij het succesvol afronden van hun scriptie en het beste uit zichzelf halen. Naast scriptiecoach is ze ook afstudeerdocent aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ze staat vooral bekend om haar positieve kijk op het leven! Ze heeft twee Masterstudies (communicatiewetenschap en bedrijfskunde) aan de Radboud Universiteit Nijmegen behaald. Tijdens het schrijven van haar beide Masterscripties had Mariken geregeld last van een writer’s block en perfectionisme. Ze durfde geen woord op papier te zetten, omdat ieder woord niet goed genoeg leek te zijn. Tegenwoordig schrijft ze moeiteloos! Hoe pakt ze het nu aan? Daarover vertelt Mariken maandelijks hier op de website van Stip Studenten.