Afbeelding Archives

Jongerencoalitie: studenten beter voorbereiden op de arbeidsmarkt!

Persbericht ISO | 6 september 2017

Te veel studenten voelen zich onvoldoende voorbereid op de arbeidsmarkt. Dit concludeert het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) samen met CNV Jongeren, FNV Jong, VCP Young Professionals, de Nationale Jeugdraad (NJR), UniPartners en Integrand. Dit concluderen zij op basis van de cijfers die het Researchcentrum Onderwijs & Arbeidsmarkt (ROA) dinsdag 5 september naar buiten bracht en al bestaande cijfers. De jongeren- en studentorganisaties vinden dit niet langer kunnen en komen daarom met een gezamenlijke oproep voor actie om een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te realiseren. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: “Te veel studenten voelen zich aan hun lot overgelaten als ze hun diploma opgehaald hebben en de stap naar de arbeidsmarkt maken. Werk aan de winkel dus, zeker nu de arbeidsmarkt steeds sneller verandert. Het is tijd dat het onderwijs en de arbeidsmarkt niet langer over elkaar, maar structureel met elkaar praten.”

De cijfers

Dinsdag 5 september kwam het ROA met cijfers over de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt voor onder andere hbo-studenten. Uit deze cijfers blijkt dat een kwart van de hbo-studenten ontevreden is over de aansluiting tussen hun onderwijs en de arbeidsmarkt. Slechts 30 procent beoordeelt de aansluiting als goed. De alumnimonitor van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) liet eerder al zien dat universitaire studenten nog minder tevreden zijn over de aansluiting tussen hun onderwijs en de arbeidsmarkt. Maar liefst 53 procent beoordeelt deze als onvoldoende.

Er zijn veel redenen om te gaan studeren en vanzelfsprekend staat intellectuele ontwikkeling voorop. Studenten willen echter ook voldoende worden voorbereid op hun maatschappelijke en professionele carrière. Het feit dat studenten zo ontevreden zijn over de voorbereiding, is zorgelijk. Een deel van de afgestudeerden merkt bijvoorbeeld op dat de inhoud van hun opleiding niet aansluit op wat de arbeidsmarkt van hen vraagt. Dit heeft gevolgen voor de kans op een baan en voor de manier waarop zij hun werk kunnen uitvoeren.

Aan de slag! De cijfers zijn reden tot zorg en daarom trekken het ISO, CNV Jongeren, FNV Jong, VCP Young Professionals, NJR, UniPartners en Integrand vandaag aan de bel in een gezamenlijke oproep. Deze week starten weer 150.000 studenten aan een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Als we niks doen, zijn over vier jaar weer bijna 50.000 van hen ontevreden over de manier waarop zij zijn voorbereid op de arbeidsmarkt. Dit kan zo niet langer, zeker niet in deze tijd waarin de arbeidsmarkt steeds sneller verandert. Semih Eski, voorzitter van CNV Jongeren: “Het vinden van een baan na afstuderen is voor veel jongeren topsport. Een goede voorbereiding is daarom essentieel. Het onderwijs is bij uitstek de plek om toekomstige werknemers goed voor te bereiden op de stap naar de arbeidsmarkt. In het onderwijs moet daarom meer aandacht worden besteed aan loopbaanoriëntatie en goede begeleiding naar de arbeidsmarkt.”

Aan tafel

De jongeren- en studentenorganisaties pleiten daarom voor structureel overleg tussen het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt. Van der Dong: “Het onderwijs en de arbeidsmarkt wijzen voor de schuldvraag nu alleen maar naar elkaar, waardoor er niks gebeurt en de student de dupe is. Wat ontbreekt is een tafel waarin we met iedereen die daarin een rol heeft, structureel nadenken over een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij.”